6 de novembre del 2010

3. Introducció històrica I



Autoria: wikimedia commons
Per aprofundir en el coneixement de les Termes de Caracal·la desenvoluparem una sèrie de punts. Per començar a conèixer aquest meravellós complex arquitectònic es pot accedir a aquest vídeo del canal History.com . Per situar-se en el centre de les actuals restes arquitectòniques de les Termes de Caracal·la es pot fer servir aquest enllaç. Amb aquest altre enllaç es pot veure on es troben les termes.
Com a introducció històrica, les Termes de Caracal·la van ser la construcció més important de l'època severa, un dels complexos arquitectònics més poderosos i de major monumentalitat de tota l'època dels emperadors. Aquestes termes es trobaven situades a Roma, en els inicis de la Via Apia prop del Circ Màxim i es van mantenir en funcionament des de la seva finalització, l'any 216 d.C., fins al segle VI.
Les Termes de Caracal·la porten el nom de l'emperador que les va promocionar. L'emperador Caracal·la (Marcus Aurelius Severus Antoninus, ex-Setimius Bassianus) va néixer el 4 d'abril del 188 d.C. a Lió (retrat). Era fill de Septimi Sever (retrat) i de Julia Domma. Va ser nomenat Cèsar l'any 196 i August el 198. Va governar Roma des del 4 de febrer del 211 d.C., succeint al seu pare en el tron juntament amb el seu germà Geta, al que va fer assassinar a l'any següent, fins al 8 d'abril del 217, data en la qual és assassinat en el campament de Cares per ordre de Macrí, prefecte dels pretorians. Les Termes de Caracal·la van ser iniciades pel seu pare Septimi Sever l'any 206 si bé, les va finalitzar el seu fill.


Bibliografia: 
AA.VV, Roma: arte y arquitectura, editor M. Bussagli. Köln, Könemann, 2000.
ANDREAE, B, Arte Romano, Barcelona, Gustavo Gili, 1974.
BIANCHI, R, Roma: centro de poder, Madrid, Aguilar, 1970.
ELSNER, J.R, Imperial Rome and Christian Triumph: the art of the Roman Empire, AD 100-450, Oxford, Oxford University Press, 1998. 
GARCIA Y BELLIDO, A, Arte Romano, Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1990.
HEING, M, El arte Romano: una revisión de las artes visuales del mundo romano, Barcelona, Destino, 1985.
RAMAGE, N, The Cambridge Ilustrated history of the Roman art, Cambridge, University Press, 1991. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada