12 de novembre del 2010

4. Introducció històrica II

Autoria: wiki commons
L'època severiana s'engloba en l'Època Imperial i es caracteritza per un fet notable: per primera vegada en la història de l'Imperi romà uns ciutadans, no ja provincians d'origen itàlic com els emperadors del segle II d.C, sinó d'un altre origen racial –el púnic Septimi Sever i la siria Julia Domna– poden fundar una nova dinastia. L'expressió política d'aquesta situació va ser la Constitutio Antoniniana del 212 dC. que va concedir el dret de ciutadania a tots els habitants lliures de l'Imperi. Es poden ampliar més dades de la història crològica de Roma a través d'aquest enllaç.
Van ser el gran projecte propagandístic de l'emperador Caracal·la, que desitjava reflectir el seu poder, a més de ser l'obra arquitectònica més important que va dur a terme. La finalitat que buscava Caracal·la era la de construir el major complex termal de Roma d'accés públic i amb major esplendor que les termes anteriorment construides per emperadors com Neró, Tit o Trajà.
Les Termes de Caracal·la s'inspiren en el complex termal de Trajà no obstant això, les Termes de Caracal·la s'allunyen del seu model en un punt molt important: el veritable complex termal i els espais contigus, com les biblioteques i les galeries, estan separats entre si. Comptaven amb un gran centre d'esplai, amb les seves biblioteques, sales de reunions, piscines, jardins i fonts.
És important indicar que les termes eren un dels projectes de construcció més populars entre els emperadors romans així com una gran obra d'enginyeria hidràulica.

Bibliografia: 
AA.VV, Roma: arte y arquitectura, editor M. Bussagli. Köln, Könemann, 2000.
ANDREAE, B, Arte Romano, Barcelona, Gustavo Gili, 1974.
BIANCHI, R, Roma: centro de poder, Madrid, Aguilar, 1970.
ELSNER, J.R, Imperial Rome and Christian Triumph: the art of the Roman Empire, AD 100-450, Oxford, Oxford University Press, 1998. 
GARCIA Y BELLIDO, A, Arte Romano, Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1990.
HEING, M, El arte Romano: una revisión de las artes visuales del mundo romano, Barcelona, Destino, 1985.
RAMAGE, N, The Cambridge Ilustrated history of the Roman art, Cambridge, University Press, 1991. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada