2 de desembre del 2010

8. El programa ornamental pictòric

Autoria: Roma: arte y arquitectur
Un element important a destacar de les Termes de Caracal·la és el seu programa ornamental que es troba centrat en els mosaics.
Els mosaics es situaven al paviment del terra de les termes. 
Aquests presenten formes geomètriques, representacions aquàtiques i àrbitres de competicions, així com també figures i busts d’atletes.
Autoria: Roma: arte y arquitectura
Centrant-nos en els retrats dels atletes i els àrbitres hem de dir que cada un d’ells es troba separat per un motiu trenat que forma una divisió en rectangles. Aquests rectangles presenten un fons blanc sobre el qual hi trobem aquestes representacions. Les figures i els busts dels atletes es diferencien dels àrbitres per la seva nuesa, pel seu armament de lluita i pels seus premis, fins i tot a vegades presenten inscripcions amb el seu nom. Aquestes representacions  es caracteritzen per una certa brutalitat que marca la força de la musculatura. Més que un estil naturalista, és exagerat degut als contrasts cromàtics i els realçaments expressius. Pel que fa als mosaics amb formes geomètriques, s'ha de dir que les formes més representades són els quadrats, els cercles i els triangles. En quant a les representacions de escenes aquàtiques, una escena a destacar aquesta.
En l’actualitat aquests mosaics es troben en fragments entre les runes del recinte termal, però també en trobem als museus vaticans.  

Bibliografia

BUSSAGLI,M., Roma:arte y arquitectura, Köln, Könomann,2000


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada